Direktlänk till inlägg 5 augusti 2014

"Sen gör du som vanligt" - konsten att beskriva hur man tillagar en rätt på rätt sätt

Av Sandra Jansson Palm - 5 augusti 2014 11:44

"Först har du i så mycket av det, och sen så mycket av det, efter det gör du som vanligt" säger jag. Han tittar frågande på mig. "Som vanligt? "Ja... du vet, så som man gör när man gör en vanlig sås." "Nej det vet jag inte, hur ska jag veta det, du måste göra ett recept" Jag tyckte bara att han var rätt trög, alla vet väl hur man gör en vanlig sås!? Nu så där 25 år senare och ett antal recept senare förstår jag vad han menar. Så många recept som utgår från skrivarens egen erfarenhet där man inte tänker att alla kanske inte tänker likadant eller kan samma saker som jag själv. Extra tydligt när man letar recept på internet skrivet av lekmän


* "Salta rikligt" - och vad är rikligt tänker jag och öser på salt på den rivna squashen som ska vattnas ur, rätten blir oätlig.  Alldeles för salt. Jag och receptskrivaren har inte samma syn på vad "rikligt med salt är"

* "Ta två squasch" - ja hur stora då? En Squash kan vara som en liten limpa eller stor som ett spädbarn.. jag vet inte  vad receptskrivaren ser som en "normalstor" squash.

* "Riv fem centimeter ingefära" - Tja... alla vet väl hur en ingefärabit kan se ut och skifta i form och storlek. Fem centimeter av vad? Eller menar de en 5x5 stor bit som ska rivas?

* "400g kikärtor", avrunnen eller inte avrunnen vikt? En burk kikärtor innehåller totalt 400g, men avrunnen vikt dvs bara själva kikärotorna är bara ca 140g. Borde jag då ösa i nästan två burkar?

osv.



Nej jag föredrar nog recept där det står angivet i vikt eller i något annat mätbart och ordentligt specificerat när man ska göra något för första gången. Sen när man vet kan man improvisera och göra egna varianter.


Och det blev i alla fall syltat squasch av två stycken, men lite för mycket spad men hellre det än tvärt om :)

 



 
 
skogsnuvan

skogsnuvan

7 augusti 2014 22:48

Ser ju ut att bli bra i alla fall men nog minns man när farmor skulle förklara. " Ta så mycket mjöl så det blir lagomt tjockt" Jaha och vad är lagomt tjockt. "Det känner man ju." Bra recept med ordentliga mått är bra.

http://skogsnuvan.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sandra Jansson Palm - 9 februari 2015 09:38

Vet inte om jag är inne i en period nu, så här inför att jag ska bli lagvigd vid en man. Men helt plötsligt hör jag massor av texter om män som förvisso kallar sina kvinnor drottningar men samtidigt framställer dom som ägodelar med syftet att finnas ...

Av Sandra Jansson Palm - 16 januari 2015 10:57

”Vem ska? Ska DU?? Fan du börjar ju bli värre än farsan” säger han och återgår sedan till det vi pratade om innan. Jag sitter där och ser lite förvirrad ut. Vad ska jag säga? Vad ska jag svara på det? Jag borde så klart säga ifrån och säg...

Av Sandra Jansson Palm - 24 november 2014 07:46

Jag är nog inte den enda som noterat det hela, men det verkar som om det tarvas  förtärning, helst då sockerstinn sådan, när man ska utöva någon form av titta/lyssna-upplevelse.   Titta på TV = ätande av godis, chips, popcorn, kakor Bio- int...

Av Sandra Jansson Palm - 31 oktober 2014 07:56

Stum av förundran sitter jag där, utan stigbyglar, tung i sadeln och med långa tyglar och jag är inte rädd! Det är för mig ett under, jag som varit rädd för att rida så länge. Jag som fått en knut i magen var gång jag tänkt att jag ska rida. Som hitt...

Av Sandra Jansson Palm - 7 oktober 2014 10:14

I dessa tider är det mest politik, politik och åter politik på TV, radio och i tidningarna. Vem blir minister och vem ska vara med och stödja budgeten? Så jag vill inte vara sämre, jag tar och skriver ett inlägg om politik och min erfarenhet av de...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Gästboken

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Bloggar jag följer

Länkar

Sök i bloggen

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards